Saturday, December 10, 2011


alright. sblom aku start bercerita, i would like to express my gratitude to this GUY who wrote the original post of this owl necklace. so kalau nak tau cerita lebih lanjut boleh klik kat link tu okay ^^

haaaa. ce tgok rantai bawah ni. cantik kan? huish cantik. mmg la cantik. tp ade kisah disebalik rantai ni.



pernah dengar pasal freemason x? aku penah, tp sepatah haram aku tak tau. lol. sbnarnya freemason ni penyokong kuat ad-DAJJAL. haaaaa. sokong smata2 nak harta dan nama. nak tgok apa kaitan antara burung hantu ni dgan freemason ni? jap aku search gambar eh. line pun mcm siput. x membantu lgsg. grrrr.

ni sumber dari wikipedia : "Gerakan ini jelas nyata memperjuangkan kewujudan negara Israel dan Yahudi di bumi Palestin antara tahun 1940an dan 1970-an. Lantaran orang Islam bersikap anti-Freemason, anti-Semitisme dan anti-Zionisme. Ada yang mengaitkan Freemason dengan Dajjal yang akan hadir pada akhir zaman. Ini berdasarkan simbol Free Masonic yang dikenali "Satu Mata Melihat Semua" (All Seeing One Eye) dikatakan menyerupai Dajjal bermata satu."

tak silap aku All Seeing One Eye ni selalunya sinonim dengan Lady Gaga kan? sbb dia Illuminati. aku rasa ramai tau pasal tu. kalau x tau boleh pegi google. aku bukan nak cerita pasal illuminati sekarang. haha. okay back to our topic. ni lah contoh gambar2 yg boleh dikaitkan antara burung hantu dgan freemason. ade a few pictures yg digabungkan lambang mata satu (ad-dajjal) dgan owl.





aku tau ramai budak2 pompuan yang baru nak up skrg sibuk beli and pakai rantai ni. aku pun ada satu sbnarnya tp aku tggal kat rumah. penah pakai 2 kali. nasib baik x bawak pegi usm. lepas ni balik simpan dalam kotak je la. kalau x pun aku sedekah kat kawan2 bukan islam. haha. 

actually ade yg ckap, terserah pada kita sama ada nak mganggap owl tu sbgai freemason atau hanya sbgai binatang semata-mata. kira mcm 'its an owl if u want it to be an owl and its a freemason if u want it to be that way. apa pun smua bergantung pada nawaitu seseorang. alang2 dah timbul cerita pasal haram bnda ni, apa salahnya kita jauhkan. x rugi apa pun kalau x pakai rantai tu. bnyak lg pattern rantai yg korg boleh pakai. nak pakai yg bntuk tu jgak buat apa kan?

mungkin ramai yg tak tau pasal bnda ni sbb tu dorg tertarik dgan rantai tu. tp kalau kita semua berpakat utk sebarkan info ni and sebarkan 'amar maaruf nahi mungkar' x salahkan? biar smua org x jahil dalam isu ni. sejauh mana kebenaran fakta di atas, Wallahualam. kita sekadar berjaga-jaga okay? lebih baik elak benda yang kita was2. bnyak lagi bnda bermanfaat kita boleh buat kan? nak dpat pahala x susah mana pun. so please do share :)

10 comments:

♥AienNajwa♥ said...

nice info dear..nanti i boley smpaikan kat member i pulak..hehe..

Ajeerah Fareha said...

thank you. orite. cerita kat smua bg smua tau ^^

Nuur Khadijah said...

Thanks share info,prettay :)

Ajeerah Fareha said...

no problem ;) thanks for reading.

Ajeerah Fareha said...

no problem ;) thanks for reading.

AzahraGamalAbdulNasir said...

nice info awk..trima kasih..
sye tag awk..

http://gamalsdaughter.blogspot.com/2011/12/giveaway-by-aida-shafiena-and-fasihah.html

Ajeerah Fareha said...

sama2 :) terima kasih sudi tag saya ^^

AvianaYana said...

Pertama : Tidak harus memakai pakaian yang ada gambar haiwan atau manusia. Berdasarkan kepada riwayat al-Bukhari (3226) dan Muslim (2160) daripada Abi Talhah r.a bahawa Nabi s.a.w. bersabda : “Malaikat tidak memasuki rumah yang ada padanya gambar”. [RUJUK : Matalib Uli al-Nuha 1/353]

Sheikh Ibn Uthaimin r.h ditanya tentang hukum memakai pakaian yang ada gambar haiwan atau manusia. Beliau menjawab : “Tidak harus bagi seseorang memakai baju yang ada padanya gambar haiwan atau manusia…..”

Kedua : Sah solat dengan pakaian yang ada gambar manusia atau haiwan. Cuma ia berdosa.

Anggota Lembaga Tetap Fatwa Arab Saudi menfatwakan tidak harus seseorang solat dengan memakai pakaian yang ada gambar benda-benda yang mempunyai roh seperti manusia, haiwan dan lain-lain. Dan tidak harus juga memakainya walaupun di luar solat.

Adapun solat, maka sah solatnya dan ia berdosa.
[RUJUK Fatwa al-Lajnah al-Da’imah 6/179]

i believe this is not just base on pakaian but perhiasan juga jadi seelok-eloknya menjauhi perkara yang mengundang dosa

Akmal Khalidah said...

Saya pun baru tahu :) Baru nak beli rantai tu :( HMMM

Ajeerah Fareha said...

haha. tape. beli je rantai lain. nasib baik x sempat beli kan? ;)